Etkili Anlamak ve Gerçek Cevaplar

Anlamak-için-çaba-göstermek-gerekir

  Birisi ile konuşurken anlamak, onu dinlemek ne büyük erdemdir. Gerçekten ilgilenmek ve samimi olmak ne değerli şeydir. Gel gelelim tam tersi dinliyormuş gibi yapmak ve sadece cevap vermeye çalışmak ve sonunda da verecek cevabının olmaması sonrasında düşülen durum. Çağımızın sorunu mudur? bilmiyorum ama birini anlamak çok gelir oldu bizlere. Sonrada yarım yamalak anladığımızla hiçbir yaraya merhem olmayan olmayan ve karşınızdakini değersizleştiren kelimeler yumağı.

  Birisi bizimle konuşmak istediği zaman geçiştirmek ve acele cevap yetiştirmek yerine aynı resme bakarak sorunları ve manzarayı görebilmeliyiz. Anlamak mı istemiyoruz yoksa sorunları kişiye göre mi yer edindiriyoruz acaba. Yakınınız veya yardıma ihtiyacı olan birisi olsun fark etmez önce her zaman dinlemek gerekir. Dinlemek bir insanı tanımaktır ve gerçeklerle yüzleşmektir. Dinleyelim, öğrenelim ve sonrada cevap üretelim.

  Doğru bir diyalog zaten dinleyerek başlamaz mı? Birini anlamak ve ilgili olmak ne kadar zor olabilir. Başkasına hak ettiği değeri vermek, anladığınızı hissettirmek ve kısa süreliğine de olsa başkası için değişebilmek ne büyük yatırımdır. Belki sonunda para getirmediği için bu yatırımı es geçerek anlamazdan gelmeyi seviyoruz. Anlatmak için cesaretle size yaklaşan birine korkusuzca anlamaya çalışmak gerekir. Önce ben demeyi savunmak yerine her gün en az bir kere başkasının yerine kendimizi koyabilmeliyiz. İsteyerek dileseydin ve sadece onaylamak zannetmezdin anlamayı.

  Bazı zamanlar vardır anlamak istemeyen biriyle karşılaştığınızda sağırmış gibi davrandığına şahit olursunuz. Belki de en etkili yöntem bu tür kavramları çocukken öğretmek ve değerli olduğunu benimsetmektir. Birbirini önemsemeyen ve anlamayan aile bireyleri toplumsal hayatta nasıl başarılı bir kimlik olacak ki. Anlayarak yaklaşmayı öğrenmeli ve ön görü sahibi olabilmeliyiz.
Etkili Anlamak ve Gerçek Cevaplar Etkili Anlamak ve Gerçek Cevaplar Reviewed by Unknown on 20:18 Rating: 5

8 yorum:

  1. Etkili dinleyince gerçek anlamda karşımızdakini anlayabiliyoruz aslında. Bir de empati yapmak önemli. Kaleminize
    sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumunuzla değer kattınız. Umarım anlamaya daha fazla vakit harcarız.

      Sil
  2. hihi biz sadeceeee kendi söleyeceklerimizi düşünürüz dinlerkeen, konuşmacı toplumuz, duygusal işteee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle galiba..Teşekkürler yorum için.

      Sil
  3. Dinlemek anlamanın yarısıdır derler. Aceleci günümüz insanı dinlemeden anlamak istiyor ama o da olmuyor tabii ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzün getirdiği karmaşadan her şey etkileniyor.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.